Китоглава чапла достига до 1,5 метра височина. Тези птици  са

...
Китоглава чапла достига до 1,5 метра височина. Тези птици  са
Коментари Харесай

Китоглава чапла: Африканската птица с човешки размери, която яде крокодили и убива себеподобни

К итоглава чапла доближава до 1,5 метра височина. Тези птици  са страховити хищници, които стоят неподвижно в блатата, преди да се хвърлят напред и да обхванат жертвата си с гигантските си човки. 
Име: Китоглава чапла Къде живее: Блатата и блатата в Източна Африка  С какво се храни: Риба и влечуги 
Friend approaches Shoebill Stork with bows
— Life On Earth (@e_jagat_)
Тази заплашителна и праисторическа птица може да доближи височина до 1,5 метра и е снабдена с изострен, дълъг клюн, достигащ 0,3 метра - третият по величина клюн в света.  

 Огромната му човка и дългите му крайници го трансформират в застрашителен див звяр от засада, който стои изцяло неподвижно, преди да се хвърли напред, с цел да сграбчи нищо неподозиращата плячка и да я погълне цялата. 

Проучване от 2015 година, оповестено в Journal of African Ornithology, открива, че сомът е най-честата му плячка, която съставлява към 71% от храната му. Известно е обаче, че се храни и със змиорки и даже дребни крокодили. 

Тези животни живеят най-вече сами, само че размножаващите се двойки са моногамни и снасят до три яйца в гнездото, въпреки че заради съперничеството сред братята и сестрите нормално единствено едно от тях оцелява до зрелост. Обикновено това е по-големият първороден субект, който или изпреварва братята и сестрите в битката за храна, или ги убива.   

This shoebill stork in the rain…

— Science girl (@gunsnrosesgirl3)
Това държание е снимано в клип от поредицата на BBC " Африка " на Дейвид Атънбъроу, на който се вижда по какъв начин по-голямото животно хапе по-малкото си братче или сестриче. Когато майката се връща в гнездото, тя не поставя никакви грижи за по-малкото поколение. 

Най-близките живи родственици на китоглавата чапла са пеликаните. Предците му от разред Pelecaniformes, които се появяват в края на интервала креда (преди 145 до 66 милиона години). 

Китоглавата чапла е включена в Червения лист на Международния съюз за отбрана на природата като уязвима, като от нея са останали единствено 5 000 до 8 000 птици. 



* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР